ID УТОГ

Виступ президента ВФГ доктора Джозефа Дж. Мюррея

Міжнародний тиждень глухих людей 2021

У цьому році Всесвітня федерація глухих відмічає 70-річчя з початку своєї діяльності із захисту прав 70 мільйонів глухих людей у всьому світі. На цей час ВФГ об’єднує 130 країн-членів, які мають спільну мету — забезпечити глухим людям можливість реалізувати своє право на доступність та використання своєї національної жестової мови.

Тема цьогорічного  Міжнародного тижня глухих — «Відзначення розквіту спільнот глухих». Спільноти глухих розширюються і процвітають протягом усього часу і це додає  нам сили, тепер настав час відзначити їх неймовірну стійкість на місцевому, національному та міжнародному рівнях. 

З 1958 року на третьому тижні вересня відмічаємо Міжнародний тиждень глухих людей. Ми хотіли б, щоб глухі люди у всьому світі могли зосередити свою увагу і зібратися разом, щоб показати, що глухі люди мають власну спільноту, свою культуру, свою мову, яка об’єднує всіх нас. Це важливий тиждень для визнання глухих людей, він життєво необхідний для спільнот та організацій глухих. У цей час організації глухих залучають глухих людей до спільного  нагадування про їх право представляти себе. Це підпадає під ключовий принцип «Нічого про нас без нас!» Відповідно до цього твердження, глухі люди не можуть бути виключені з уряду, соціальних справ чи шкіл. Суспільство має включати глухих людей. Це означає, що уряди повинні чути нас та обмінюватися з глухими громадянами своїх країн, що жестові мови повинні бути включені до шкіл для глухих учнів, що глухі люди не повинні бути виключені з будь-якої сфери суспільства! Під час цього тижня нагадуємо, що ми, як глухі люди, організації глухих та спільноти глухих, маємо право представляти себе.

ВФГ працює у тісному партнерстві з урядами, сім'ями, чуючими дітьми з сімей глухих, організаціями, людьми з інвалідністю та іншими людьми у наших спільнотах.

Під час Міжнародного тижня глухих людей один день, 23 вересня, відзначається Міжнародний день жестових мов. Цей день є незмінним, оскільки він відзначає велику різноманітність жестових мов у всьому світі. Понад 200 різних жестових мов були задокументовані, і цілком ймовірно, що ваша країна теж має національну жестову мову. Важливо популяризувати та поважати жестову мову глухих. Жестова мова є основним правом людини для всіх глухих людей. Ми вибрали цю тему — «Ми жестомовимо за права людини!» для Міжнародного дня жестових мов у 2021 році. Ми вважаємо важливим повторити і показати, що жестові мови — для всіх. Коли люди з усього світу побачать приклад інших країн, які представляють їхню жестову мову, вони відчують натхнення поділитися своєю національною жестовою мовою. Люди з гордістю поділяться тим, що у їхній країні є одна або кілька жестових мов. Глухі люди збираються разом та пишаються своїм правом на жестову мову. Також одночасно інші люди можуть використовувати це як можливість дізнатися та поширити знання про жестові мови.

На закінчення Всесвітня федерація глухих висловлює подяку та бажає вам гарно провести Міжнародний тиждень глухих людей і чудово відзначити Міжнародний день жестових мов.

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину