ID УТОГ

14.02.2022 Терміновий брифінг київського міського голови Віталія Кличка

Брифінги з перекладом жестовою мовою

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Хочу поінформувати про ситуацію в столиці у зв’язку з можливою подальшою агресією Росії. Та про дії міської влади.

Останніми днями ми чуємо багато тривожної інформації, яка, звичайно, хвилює людей. Я хочу підкреслити: так, момент для нашої держави сьогодні, справді, драматичний. Україна, за всі часи незалежності, ще ніколи не стояла перед такою загрозою. Загрозою своїй державності, територіальній цілісності, своїм громадянам. Ми в столиці не применшуємо серйозності викликів.

Але мусимо діяти з тверезою головою, рішуче і спокійно. Зазначу, що вся система життєзабезпечення Києва працює сьогодні без збоїв. Зусилля міської влади спрямовані на те, щоб як упередити можливі провокації, так і вистояти в умовах військового нападу. Міські служби отримали інструкції і працюють в умовах запобігання надзвичайній ситуації військового характеру.

Сьогодні головне завдання – стабільна робота розгалуженої інфраструктури життєзабезпечення столиці. Та підготовка до захисту міста у випадку військового  нападу. Підкреслю: в цій ситуації ми діємо за чітким планом. Скоординовано працюють сили цивільного захисту Києва. Це – комунальні, аварійно-рятувальні служби та інші. Загалом йдеться про 13,5 тисячі людей особового складу та понад 780 одиниць техніки. Важливим для стабільності ситуації і життєзабезпечення міста є безперебійне енерго-, тепло- та водопостачання. Отже, що в цьому напрямку зробив Київ.

У координації із НЕК «Укренерго» ми знайшли можливості і забезпечили додаткове виробництво електроенергії на наших ТЕЦ. Із грудня в постійній роботі знаходяться 3-4 блоки. Це дозволяє у складній ситуації із енергоносіями забезпечити безперебійне енергопостачання Києва. Насамперед медичних закладів, підприємств критичної інфраструктури, соціальних установ.

Створені запаси палива, встановлені електрогенератори для безперебійної роботи в надзвичайній ситуації систем управління містом, медустанов, аварійних служб та ТЕЦ столиці на період до 10 діб. Підприємства забезпечені гарантованим безперебійним зв’язком на випадок відсутності мобільного зв’язку та інтернету.

Удосконалюємо ми і систему оповіщення, яка охоплює як персонал міських служб, так і населення. У Києві створені комісії з питань евакуації населення – на рівні КМДА та в кожному районі. План евакуації визначає місця розташування збірних пунктів, кількість необхідного транспорту та безпечні райони в межах столиці для розміщення населення.

Щодо укриттів і сховищ столиці. Якщо кілька років тому в місті було 1,5 тисячі придатних укриттів, то на сьогодні ми збільшили їх кількість  утричі. Загалом до фонду захисних споруд цивільного захисту входять понад 500 сховищ. Вони розташовані на об’єктах критичної інфраструктури і призначені для захисту працівників. Та майже 4500 споруд подвійного використання. Де в разі надзвичайної ситуації можуть укритися мешканці міста. Це – підземні паркінги і переходи, заглиблені станції метро, підвали та напівпідвали. З їх розташуванням можна ознайомитися на карті, яка розміщена на сайті КМДА.

Хотів би зазначити – бо були питання - що в мирний час споруди подвійного використання можуть використовуватись для господарської діяльності. Там зараз можуть бути магазини, аптеки, кафе чи перукарні. Але в разі надзвичайної ситуації балансоутримувачі та керівники закладів повинні відчинити двері і надати захист населенню.

Також повідомлю, що у столичних школах вже два тижні тривають тематичні навчання з педагогічними колективами. І ми активізуємо цю роботу також і з батьками учнів. Розроблені інструкції як діяти і різним закладам та установам, враховуючи специфіку їх роботи. Медзакладам, школам та садкам, закладам соціального захисту, транспортної сфери.

Наступне. У столиці створена система управління територіальною обороною Києва. Місто працює у взаємодії зі Збройними Силами України та іншими складовими сил оборони та безпеки.

Для фінансового забезпечення територіальної оборони у січні цього року Київрада ухвалила міську цільову програму «Захисник Києва» на 2022-2024 роки. На загальну суму понад 110 млн грн. За цією програмою розгортається об’єднаний навчальний центр для підготовки всіх підрозділів безпеки. В першу чергу, підрозділів тероборони.

Також йдеться про фінансування ремонту приміщень для батальйонів. На загальну суму 38 млн грн. На закупівлю безпілотників, радіостанцій, аптечок, форми  для резервістів передбачили 22,1 млн грн.

 Питання тероборони та забезпечення цивільного захисту окремо розглянула Київрада. З відповідними дорученнями. Від початку минулого року Київ надає практичну допомогу в організації підготовки резервістів тероборони столиці. Місто надало полігон для тренувань резервістів. Майже щомісяця протягом минулого року 112-та бригада тероборони, за допомогою КМДА, проводила і продовжує практичні заняття з бойовою стрільбою.

 Для комплектування підрозділів бригади територіальної оборони резервістами створена гаряча лінія КМДА. Такі лінії відкривають і в кожному батальйоні тероборони. Щоденно на них звертаються понад 100 бажаючих вступити до лав територіальної оборони.

Ми запропонували Міноборони і відпрацьовуємо механізм, щоб максимально спростити процедуру підписання контракту резервіста. Бо сьогодні вона – складна і розтягнута в часі. Доброволець повинен кілька днів тільки довідки збирати та ходити до військкомату. Ми ж  створюємо «єдине вікно». Відкрили також у столиці перший рекрутинговий центр територіальної оборони на вул. Хрещатик. Найближчим часом відкриємо такий центр і на лівому березі міста.

Друзі! У цей критичний для української держави момент, коли ми об’єднуємо зусилля для оборони наших міст, оборони України від можливої широкомасштабної агресії Росії, я хотів би звернутися також до представників українського та іноземного бізнесу. Сьогодні важлива ваша посильна допомога. І для забезпечення безперебійної роботи критичної інфраструктури у випадку надзвичайної ситуації. І для кращого оснащення резервістів. І для забезпечення потреб людей у разі військового нападу на нашу країну.

 Я вдячний тим, хто вже сам звертається і питає: як я можу допомогти? І вдячний дипломатам іноземних держав, які теж пропонують допомогу. Усі небайдужі кияни, українські патріоти, які хочуть допомогти своєму місту і своїй країні, можуть звертатися в Департамент муніципальної безпеки. Будемо разом захищати і підтримувати Київ.

Ми не панікуємо і не боїмося! Але готуємося до будь-яких сценаріїв розвитку подій. Міська влада на місці. Працює. І зробить все, щоб забезпечити в критичній ситуації життєдіяльність міста та захистити його мешканців.

Іще хотів би коротко зупинитися на іншій загрозі, що трохи ніби відійшла з переднього плану. Але, насправді, нікуди не поділася. Коронавірус. У столиці, як і загалом в Україні хвиля захворюваності не спала. За минулу добу в Києві 2293 хворих. 14 людей померли. Захворіли, зокрема, понад 230 дітей. Госпіталізували минулої доби 188 хворих на коронавірус та осіб із підозрою на COVID-19 та пневмоніями. Загалом у лікарнях сьогодні перебувають понад 1860 хворих на коронавірус. Заповненість ліжок в медзакладах столиці 34 відсотки.

Через спалахи хвороби в Києві на дистанційному навчанні сьогодні 19 шкіл та понад 4 тисячі класів у навчальних закладах. Зачинені через карантин 6 дитячих садочків. Рішення про закриття класів чи повністю школи або садочка ухвалюють керівники закладів.

Я закликаю всіх: бережіться, дотримуйтеся правил! Вакцинуйтеся, хто ще цього не зробив! Щоб легше і без ускладнень перенести хворобу, якщо захворієте.

Ми подолаємо всі пандемії. І коронавірусу, і вірусу російської агресії…

Зберігаємо спокій. Готуємося врізати! Будь-кому, хто прийде з агресією на нашу землю.

Слава Україні!

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину