ID УТОГ

21 вересня 2020 — Жестова мова!

Культура

Жестова мова — це рідна мова глухих людей!
У світі існує понад 200 різних жестових мов, які є рідними мовами понад 70 мільйонів осіб з порушеннями слуху. Жестова мова є рідною мовою дітей із сімей глухих, нею користуються мільйони інших людей у всьому світі, які є частиною національних спільнот глухих, для яких основним засобом спілкування є жестова мова. Національні жестові мови є повноцінними мовами з такими ж мовними властивостями, що й розмовні мови. Жестова мова об'єднує осіб з порушеннями слуху і завдяки жестовій мові вони мають спільну культуру та ідентичність.

Під час відзначення Міжнародного тижня глухих Всесвітня федерація глухих прагне підкреслити багатство жестових мов та утвердити їх статус нарівні із розмовними мовами. Популяризація національних жестових мов та культури глухих зміцнює багатомовність та є засобом заохочення, захисту та збереження різноманітності мов і культур у всьому світі. Спільноти глухих є різноманітними та різноспрямованими, глухі люди є серед усіх культурних, мовних та етнічних меншин.
Разом з цим ВФГ досі визнає існування дискримінації, з якою все ще стикаються люди з порушеннями слуху у всьому світі, та яка виражається у доступності використання їх рідної жестової мови в усіх сферах життя. А глухі люди, які опинилися в умовах маргіналізованих груп населення в своїй країні, стикаються з барʼєрами користуючись рідною жестовою мовою. Суспільству необхідно обʼєднати всі зусилля направивши їх на утвердження прав глухих людей користуватися жестовою мовою в усіх країнах світу.

Хочете дізнатися більше про людей з порушеннями слуху та спільноту глухих?
Будьте з нами на сайті utog.org

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину