ID УТОГ

25 вересня "Рівні можливості для всіх глухих"

Культура

Інклюзивне середовище, яке створює умови для зайнятості осіб з порушеннями слуху жестовою мовою є тією основою, яка дозволяє глухим людям розвиватися та реалізовувати свій потенціал, щоб максимально розширити їх можливості повної участі у суспільному житті.
Таке включення та повна участь осіб з порушеннями слуху у житті суспільства підкріплюється наявністю підтримки від уряду країни через підтримку професійних перекладачів жестової мови, а також умов для зайнятості, де застосовується жестова мова. Дуже важливо, при створенні програм навчання жестовою мовою, створювати та розробляти їх під керівництвом національної організації глухих, яка представляє їх інтереси в країні.

Послуги перекладачів жестової мови, повинні бути доступними для глухих людей у ​​всіх сферах життя.

Рівні можливості для всіх глухих людей означають можливості для всіх в тому числі і недостатньо представлених груп глухих людей, включаючи глухих жінок. Глухі жінки та дівчата недостатньо представлені і їм може загрожувати дискреційна дискримінація через стать, інвалідність та статус мовної меншини.
Саме тому всі — включаючи представницькі організації глухих людей — повинні звертати увагу на становище глухих жінок та вживати конкретні заходи для забезпечення гендерної рівності, різноманітності та їх рівної участі у всіх процесах прийняття рішень в суспільстві та організаціях.

Цьогорічна пандемія Covid-19 підкреслила наявність проблем у доступності глухих людей до екстрених служб та важливої інформації про охорону здоров’я на їх національній жестовій мові. Надзвичайно важливо, щоб всі сфери сфери сексуального та репродуктивного здоров'я, а також програми профілактики захворювань, включаючи психіатричну допомогу та психотерапію, були доступними для глухих людей на їх національній жестовій мові. Адже доступність до медичних послуг стосується не лише спільноти глухих – така доступність забезпечує здоров'я всього суспільства.

Рівні можливості для всіх означають, що всі стандарти доступності повинні розроблятися під керівництвом глухих через їх представницькі організації. В Україні такою організацією є Українське товариство глухих.


Більше інформації на сайті utog.org

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину