ID УТОГ

Фестиваль особливих театрів у Казахстані

Культура
  293

У Казахстані в м. Астана з 4 до 6 липня 2018 року на сцені Палацу школярів проходив І Міжнародний фестиваль особливих театрів «Wide World», присвячений 20-річчю міста Астана. Фестиваль було організовано вперше Громадським об’єднанням інвалідів «Active Life» за підтримки Міністерства культури і спорту Республіки Казахстан.

У фестивалі приймали участь чотири театри: театр міміки і жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ (Київ, Україна), театр глухих «Active Life» (м. Астана, Казахстан), Санкт-Петербурзький театр глухих (Росія), театр «Недослов» (м. Москва, Росія).

Урочисте відкриття фестивалю 4 липня перейшло у прес-конференцію за участю керівників колективів, представників засобів масової інформації, прес-аташе Посольства України в Казахстані. За інформацією Посольства на сьогоднішній день в Астані мешкають 300 осіб з України. Приємно відзначити, що представники Посольства нашої країни разом зі своїми родинами були присутніми на всіх виставах театру «Райдуга».



Першими показали свою виставу господарі фестивалю – театр «Active Life», представивши глядачам і журі одноактну і поки єдину свою виставу «Кизил алма» («Червоне сонце»). Героїня, яка зіграла бабусю у цій виставі, удостоєна нагороди фестивалю «За кращу жіночу роль».

Наступного дня на сцені виступали актори з Києва, Москви та Санкт-Петербурга. Московський театр «Недослов» привіз на фестиваль драму «Здесь птицы не поют», Санкт-Петербурзький театр глухих – трагікомедію «Любовь по-петербуржски», театр міміки і жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ – пластичну драму «Лісова феєрія» за мотивами поеми Лесі Українки «Лісова пісня». Наші актори зіграли чудово. Глядачі і журналісти після вистави довго не відпускали їх.



6 липня Санкт-Петербурзький театр глухих показав сатиричну комедію «Гость Х». Режисерська постановка цієї вистави була визнана кращою за підсумками фестивалю. Московський театр «Недослов» за постановку комедії «Женитьба» був удостоєний Гран-прі І Міжнародного фестивалю особливих театрів. Завершував конкурсний показ театр «Райдуга» з виставою «Рейс 13-13» – ексцентричною комедією для дітей та дорослих. Театр «Райдуга» за підсумками фестивалю нагороджений званням Лауреата фестивалю та цінним подарунком – фотокамерою «NOKIA». Краща чоловіча роль дісталася актору Володимиру Ковалю.

Подорож до Астани залишила безліч вражень. Після фестивалю для учасників було організовано цікаву екскурсію в Експоцентр. Гостинність господарів відчувалася у всі дні фестивалю, атмосфера свята була дуже теплою, розлучатися з новими друзями було важко. Втішало одне – організатори на урочистій церемонії закриття повідомили, що фестиваль буде щорічним. Отже, прощавай І фестиваль – до зустрічі на ІІ Міжнародному фестивалі особливих театрів!

Наталія Кутіна,
художній керівник театру «Райдуга»

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину