ID УТОГ

Звернення голови УТОГ Ірини Чепчиної з нагоди Міжнародного тижня глухих і Міжнародного дня жестових мов

Міжнародний тиждень глухих людей 2021

Шановні друзі!


Вже стало традицією у кінці вересня нагадувати загалу про те, що у світі є люди, які об’єднані у спільноту глухих, мають свою рідну жестову мову і самобутню культуру. Але потрібно не лише нагадувати про своє існування, а вимагати від урядів і всіх громадян своїх країн забезпечення життєво важливих прав і свобод, які зазначені в Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Цього року з 20 до 26 вересня світова спільнота глухих проводить різні заходи у рамках Міжнародного тижня глухих, а 23 вересня за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жестових мов. Ще в ці дні, а саме 23 вересня, Всесвітня федерація глухих відзначає 70-річчя з дня свого створення. Відзначення всіх цих вагомих дат ми маємо використати для того, щоб нагадати про себе і свої права, про проблеми, які ще потрібно вирішити. Попри те, що в Україні відбулося багато позитивних зрушень із забезпечення права осіб з інвалідністю зі слуху на інформаційну доступність, а також забезпечення перекладу жестової мови завдяки програмі "Сервіс УТОГ" тощо, залишається невирішеним питання законодавчої підтримки цих прав на рівні окремого закону про українську жестову мову. Отже, ми жестомовимо за права глухих!

Основною темою нинішніх заходів є лозунг, зазначений у зверненні Всесвітньої федерації глухих — «Права глухої людини в часи кризи». Цю ж назву має соціальний захід, який відбудеться 26 вересня в Києві біля Арки Дружби народів у Центральному парку культури і відпочинку.

Чекаємо Вас на заходах! Наголосимо про свої права разом!

#УТОГ #МТГЛ #МДЖМ #IDSL #Wfdeaf

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину