ID УТОГ

Всеукраїнський відкритий фестиваль культури і творчості глухих «Світ, в якому я живу»

Міжнародний тиждень глухих людей 2024

Фестиваль про світ, в якому живуть глухі

Під час Міжнародного тижня глухих людей, у суботу, 28 вересня, проводяться заходи під гаслом «Культура і мовна самобутність глухих людей». Одним з таких заходів є оголошення підсумків Всеукраїнського відкритого фестивалю культури і творчості глухих "Світ, в якому я живу". Взяти у ньому участь могли митці з роботами у будь-якому жанрі, які передають культурну і мовну самобутність глухих людей: авторські розповіді жестовою мовою у жанрі «сторіз», твори образотворчого мистецтва (deaf-арт) і фотомистецтва, сценічне мистецтво (номери клоунади і пантоміми, мінісценки з життя глухих та інше), літературна творчість тощо.

Цей фестиваль оголошено відкритим і до участі у ньому запрошувалися не лише глухі люди, а й всі охочі, хто міг передати засобами мистецтва яскраві факти з життя глухих, що мають місце лише у їх спільноті і свідчать про їх мовну і культурну самобутність тощо.

Вперше прийнято рішення розширити перелік жанрів цього творчого змагання і залучити до нього не лише сторіз – розповіді жестовою мовою, а й інші види мистецтва. Перші спроби були, можливо не зовсім вдалими, але ми навчаємося і вдосконалюємося разом.

Особливо хочемо відзначити одну роботу, яка надійшла з Миколаївської облорганізації УТОГ – це справжній деафарт від Ілони Іванової «Я глуха. Мій світ». Отже, маємо хоча б одну роботу в жанрі образотворчого мистецтва, яка повністю відповідає тематиці конкурсу і передає враження від світу глухих.

Найбільша кількість робіт надійшла в жанрі «сторіз» і тому Журі Фестивалю прийняло рішення провести онлайн-голосування для визначення кращих історій жестовою мовою.

Світлана
ЛУК'ЯНЕНКО

голова

Валерій
ДЕМ'ЯНЧУК

член

Марина
МАЙСТРЕНКО

членкиня

Леонід
УСЕНКО

член

Наталія
КАМЕНСЬКА

членкиня

Вчора, у п’ятницю, 27 вересня, члени Журі Всеукраїнського відкритого фестивалю культури і творчості глухих "Світ, в якому я живу" на чолі з його головою Світланою ЛУК’ЯНОВОЮ гаряче сперечалися під час визначення кращих сторіз - історій жестовою мовою. Вони з хвилюванням чекали підсумків глядацького онлайн-голосування на одному з Телеграм-каналів ГО «УТОГ». І ось о 23.59 зафіксовано підсумки глядацького голосування. Одразу скажемо, що думки Журі і глядачів збіглися не в усьому.

З урахуванням думки членів Журі та підсумків глядацького голосування прийнято таке рішення:

  • 1-е місце нікому не присуджувати;
  • 2-е місце надати Ігорю ШЕПТУНЕНКУ (Одеська облоргагнізація УТОГ) за відеорозповідь «Пиріг»;
  • 3-є місце поділити між Юрієм СТРІЛЬЦЕМ (Чернівецька облорганізація УТОГ, відеорозповідь «Мій тато – Дід Мороз») і Олексієм СІМИРЯКІНИМ (Миколаївська облорганізація УТОГ, відеорозповідь «Шаховий турнір професіоналів»).

Щиро вітаємо переможців, а всім учасникам, які брали участь у Фестивалі, висловлюємо подяку за активність, небайдужість і творчий підхід! За рішенням Журі всім їм будуть вручені дипломи за участь.

Надалі бажаємо всім подальших успіхів у розвитку культури та мовної самобутності глухих людей!

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину