ID УТОГ

Найвідданіший патріот УТОГ

Культура

20 липня відзначає славний 85-річний ювілей глибоко шанована всіма нами людина — Почесний член УТОГ, Заслужений працівник культури України Володимир Вікторович СКУРЧИНСЬКИЙ.

Відданішого патріота УТОГ, кращого пропагандиста культури глухих і жестової мови годі й шукати!

Витоки такого світобачення — у його походженні, адже народився він у сім’ї глухих й успішно втілив у життя мрію свого батька Віктора Сергійовича Скурчинського про створення Музею історії, де були б зібрані експонати, пов’язані з різними цікавими подіями у світі людей з порушеннями слуху. Саме як громадський директор цього унікального музейного закладу і невтомний збирач його багатої колекції широко відомий Володимир Вікторович не лише в рідному Києві та Україні, а й далеко за їх межами.

У дитинстві він добре чув, але захворів на скарлатину і частково втратив слух, що не перешкодило йому в 1950 році закінчити 7 класів масової школи.

На жаль, у 19 років у нього різко погіршився слух і невдовзі він його втратив остаточно.

Відвідуючи Київський будинок культури УТОГ, Володимир захопився фото-, кінозйомками, став учасником художньої самодіяльності. Він — лауреат багатьох республіканських та всесоюзних фестивалів художньої самодіяльності, талановитий аматор сцени. Створивши кіностудію при БК УТОГ, він зняв любительський фільм «Перші почуття», у якому разом з Є.П. Задніпровською зіграв головні ролі. Цей фільм на І Республіканському кінофестивалі УТОГ посів перше місце.

Однією з його найвизначніших справ стало відкриття у 1967 році Музею історії УТОГ. Володимир Вікторович очолював його і проводив велику роботу з поповнення музейної експозиції.

У 1968 році В.В. Скурчинський перейшов працювати інженером-кінооператором до кінолабораторії, створеної при Проектно-конструкторському бюро УТОГ. Зняв документальний кінофільм «Сосновий бір», у якому був автором, режисером і оператором, а також на замовлення Київського УВК № 2 УТОГ — фільм «Життя одного підприємства».

У 1969 році В.В. Скурчинський став інженером з техніки безпеки на Київському УВК № 2 УТОГ, перейменованому в ДВП «Контакт». Згодом працював на інших посадах і у 2002 році вийшов на пенсію за віком.

Володимир Вікторович бере активну участь у розвязанні проблем навчання і виховання дітей з порушеннями слуху. Йому належать численні дидактичні розробки для закладів освіти для дітей з порушеннями слуху, їхніх вихованців, педагогів та батьків.

В.В. Скурчинський багато років був членом правління Київської організації УТОГ. Він нагороджений численними дипломами, почесними грамотами, медалями, в тому числі медаллю «Ветеран праці», знаком «За заслуги» УТОГ (двічі). У 1989 році удостоєний звання «Почесний член УТОГ», а у 1993 році — звання «Заслужений працівник культури України».


З великою повагою і любов’ю президія ЦП УТОГ,
Всеукраїнська рада ветеранів УТОГ,
Київська організація УТОГ,
колектив Культурного центру УТОГ,
Об’єднання нечуючих педагогів,
рідні, друзі, колеги.

Запропонувати новини

Маєте новину? Розповідайте!

надіслати новину